NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Mr Postman

donkerbruine ruin, geboren 26 mei 1993
van Mr Drew 1.13,0
(v. Super Bowl u. Begonie Hanover)
uit Ilona Brodda 1.18,7
(v. Smoking Yankee u. Isadora Brodda)
Fokker: Vallösa Häst HB, Malmö, Zweden

Volgende

import

Boven: de door de website Nakoersen.nl benoemde
kortebaner van de 20e Eeuw: MR. POSTMAN.
Wat kon dit paard zijn benen strekken,
hij was "Kampioen laagvliegen".

Kortebaner van de Twintigste Eeuw
Aan het begin van deze eeuw werden via de website Nakoersen de paarden van de vorige eeuw gekozen. Logischerwijs werd dat een recente crack, want Bonnie M, Allouez en Wala zijn door de internet-kiezers al lang vergeten. Ze hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Toch doet dit niets af aan de winnaar van die verkiezing: Mr. Postman, die een geweldenaar op de kortebaan was. Deze hengst was een Zweedse import, die op de langebaan over de lange afstand wist te winnen en op hogere leeftijd vooral op de 300 meter-baan bijna onklopbaar was. Alleen de maximale voorgift speelde hem op het laatst parten. De hengst kon gewoon laagvliegen. Kijk maar eens goed naar bovenstaande foto. Hij slaat als het ware moeder aarde onder zich door.

De website www.kortebaandraverijen.nl (van de gebroeders Hilgersom) gaf begin 2013 aandacht voor de meeste verdienende kortebaner sinds 1995 (tot 2013) en misschien wel de beste allertijden: Mr. Postman, goed voor een winsom op de kortebaan van 50.585 euro en veertien overwinningen.

Langebaan
In Zweden behoorde Mr Postman tot de subtop van zijn generatie. Als 3- en 4-jarige won hij 6 koersen. Hij startte zelfs in de Halve Finale van de Zweedse Derby. Als vijfjarige kwam Mr.Postman in 1998 voor veel geld vanuit Zweden in handen van Henk Schavemaker en Thomas Koperberg. Zij stalden hem bij Hugo Langeweg, maar de successen op de langebaan waren schaars. In Nederland won hij wel de Dravers Gold Cup 1998 in 1.16,3 over 2.600 m met een eerste prijs van 5.500 Euro (vóór Kors Zes HB en Ballisi) en in Gelsenkirchen de Maritiem Bokaal 1998 in dezelfde km.tijd over 2.000 m met een eerste prijs van 2.050 Euro. In april 1999 werd hij tweede in Frankrijk in 1.18,6 over 2.825 m hetgeen 3.800 Euro opleverde. In 2000 stond hij nog enige tijd bij Henk Grift in training. Verdere successen bleven echter uit wegens gezondheidsproblemen (longbloedingen). Zijn winsom op de langebaan bedraagt ca. 53.000 Euro.

Gold_Cup

Boven: Dravers Gold Cup 1998: Mr Postman is in handen
van Ruud Pools op weg naar de winst in Wolvega.


Gold_Cup

Boven: Mr Postman was de 19e en tevens laatste winnaar van de Gold Cup.
Zijn naam staat op de sokkel van de Gold Cup vermeld en
die Cup is te bewonderen in het NDR-Museum.

(Onderstaande met goedkeuring overgenomen van
www.kortebaandraverijen.nl)


Plat op de kar
Vóór het kortebaanseizoen van 2000 verhuisde Mr.Postman naar Andries van der Blonk, die met de hengst won in Hoogkarspel en (bijgeloot) in Warmond. In een artikel van Draf&Rensport-auteur Paul de Vlieger keek Van der Blonk nog één keer terug. “Toen hij echt helemaal niets meer kon, kreeg ik hem in training. Het kortebanen moest hij nog leren. Ik weet nog dat ik de eerste keren plat op de kar lag en hij steeds rennend het startvak uitging.”

Na twee overwinningen en vier verloren finales kreeg Mr.Postman te maken met een starthandicap. Het was voor Henk Schavemaker, op dat moment alleen eigenaar van de Zweed, reden om hem te verkopen. Een besluit waar ook Van der Blonk zich in kon vinden. “Hij leek wel zo’n beetje aan zijn winsom te zitten. Om hem nou de hele winter over te houden, langebanen kon hij immers niet meer, zag de eigenaar niet zitten. Dat hij er vervolgens nog twaalf zou gaan winnen, daar had ik ook niet op gerekend.”

Naar Jacques Geluk
Trainer Geluk was de man achter het succes van wellicht de snelste kortebaner ooit. Na het kortebaanseizoen van 2000, waarin Mr.Postman uit kwam voor de stal van Andries van der Blonk, kwam de beresterke hengst bij de trainer uit Alkmaar op stal. “Toen ik eens tegen hem moest rijden, ontdekte ik zijn enorme potentie. Hij vloog het startvak uit. Ik was er dan ook van overtuigd dat ik dat paard moest hebben. Toen ik hem eenmaal had gekocht (voor rekening van Koos Minck), was niet iedereen positief. Het was een longbloeder en bovendien zou Andries hem altijd met losse lijnen hebben moeten rijden.”

Ondanks de negatieve reacties ging Geluk, op geheel eigen wijze, met Mr.Postman aan de slag. “Er werd mij afgeraden om hem mee te nemen naar het strand. Dus ja, ik naar het strand natuurlijk. Ik wilde wel eens zien wat zijn probleem was. In Castricum merkte ik het gelijk. Hij vond het helemaal niets. Binnen de kortste keren stond hij weer op de veewagen. Ik ben direct doorgereden naar Wijk aan Zee. Daar had hij een pier om naar toe te rijden. Dat werkte perfect. Ik heb steeds korte ritjes naar de pier gereden. Op een gegeven moment stopte hij vanzelf. Vanaf dat moment is het een ander paard geworden. Ik merkte op de baan dat het rijden van de ritjes naar de pier begon te werken. Hij wist altijd waar de finish was.”

Tijdens zijn eerste seizoen bij Jacques Geluk had Mr.Postman even tijd nodig om op stoom te komen. Na een verloren finale in Stompwijk volgde een dikke week later een overwinning in Santpoort, opnieuw een tweede plaats in Beverwijk en zijn vierde kortebaanzege in Lisse. Achter de dat seizoen ongenaakbare Mister Diamond finishte Mr.Postman als tweede in het klassement ‘Kortebaanpaard 2001’. De mooiste jaren uit de loopbaan van de trots van eigenaar Koos Minck moesten toen nog komen

Aanvangssnelheid
Na zeges in Assendelft, IJmuiden (tijdens de finale gereden door Ruud Pools) en Voorschoten slechtte Mr. Postman halverwege 2002 de volgende winsombarrière en werden leerlingpikeurs noodzakelijk. De eens zo onstuimige Zweed bleek echter prima met de onervaren kortebaanpikeurs overweg te kunnen. Jacques Geluk zag het met genoegen aan. “Ik raadde ze aan om bij de start twee meter verder door te rijden, want zijn aanvangssnelheid was ongelooflijk. Hij was sneller dan je verwachtte.” Robin Bakker, die later nog kortebanen voor de trainer zou winnen met Randy Boszorg, Super Can Read en Tantiffy Oostland, won met Mr.Postman in Hoorn, terwijl Krista Timmer op haar verjaardag een ereronde in Heemskerk mocht maken met het kortebaankanon. Na opnieuw een tweede plaats. Tegen veertien kortebaanoverwinningen staan in totaal dertien verloren finales. In Lisse werd Mr.Postman gekroond tot de beste kortebaner van 2002, een titel die hij een jaar later weer veroverde.

Met Paulien Smit reikte Mr. Postman in 2003 tot ongekende hoogten. De combinatie won in IJmuiden, Beverwijk en Medemblik. Helaas botsten tijdens die jaargang in Voorschoten verschillende belangen met elkaar. Mr. Postman mocht volgens velen de finale niet winnen van stalgenoot Olga Laukko. Smit werd na afloop van het seizoen zwaar gestraft en leverde zelfs haar rijdersbrevet in. Geluk ontkent bedrog tot op de dag van vandaag. Het betekende echter een smet op de verder glanzende loopbaan van de hengst.

Na de kortebaan in Medemblik volgde opnieuw een starthandicap en kwam Mr.Postman op maar liefst vijftien meter te staan. Zelfs met een leerlingpikeur op de sulky moest hij vanaf 285 of 310 meter startten. Zowel Minck als Geluk hoopten dat de reglementen voor het seizoen van 2004 werden aangepast. "Wat mij betreft wordt het maximum aantal extra meters op tien gesteld, hoeveel je verder ook wint”, hoopte Geluk tijdens de winter van 2003. “Het is toch doodzonde als de kortebaan zo’n smaakmaker kwijtraakt? Er zijn verenigingen die vooraf bellen: Jacques, je komt toch wel met Mr. Postman naar de koers? Zij adverteren ermee. En terecht, want voor zo’n paard komen de mensen graag kijken.”

Laatste maanden
Geluk kreeg toen echter niet zijn zin en Mr. Postman vervolgde in 2004 zijn loopbaan met een bijna onmogelijke handicap. In Bennebroek presteerde hij echter het onwaarschijnlijke: hij won ‘gewoon’ weer! Geholpen door het bijloten rekende hij, inmiddels met Marco Valentijn op de sulky, tijdens de finale af met Nandoe Enzelens, de nummer drie uit de lijst van grootverdieners. Het was zijn veertiende en achteraf laatste zege. In 2005 haalde Mr.Postman nog tweemaal een finaleplaats, maar het einde van zijn carrière kwam langzaam maar zeker in zicht. “Hij werd het zat”, kijkt Geluk terug op die laatste maanden. “Hij ging met steeds meer tegenzin naar het startvak en maakte ook gemakkelijker een galoppade. Het was mooi geweest.” Tijdens de kortebaan van Lisse (de woonplaats van eigenaar Minck) in 2005 nam Mr. Postman op een grootse manier afscheid van de kortebaansport.

Kortebaner van de XXe eeuw
In het begin van de XXIe eeuw is Mr. Postman door de bezoekers van
de website Nakoersen uitgeroepen tot de ‘kortebaner van de XXe eeuw’.

De Postman als Vaderpaard
De Postman is ook enkele jaren in Heiloo ter dekking gesteld en bracht
14 producten, waarvan er 13 niet veel hebben gepresteerd. Alleen
Yann the Mailman was een jaargangscrack. Hij heeft een record van
1.13,1 en een winsom opgebouwd van ca. € 43.700.
Slechts twee nakomelingen, Agnes VB en Yann the Mailman,
namen sporadisch en zonder succes deel aan een kortebaan.
Helaas werd Mr. Postman na enkele jaren ernstig ziek en
hij stierf een vroegtijdige dood.

Bovenstaande tekst (voor het grootste deel)
met dank aan Mathieu en/of Benjamin Hilgersom
Kijk ook eens op: www.kortebaandraverijen.nl


De veertien zeges van Mr Postman op een rij:

 nr.  jaar plaats rijd(st)er
 1   2000   Hoogkarspel  Andries v.d. Blonk
 2   2000   Warmond  Andries v.d. Blonk
 3   2001   Santpoort  Sjaak Geluk
 4   2001   Lisse  Sjaak Geluk
 5   2002   IJmuiden  Sjaak Geluk
 6   2002   Voorschoten  Sjaak Geluk
 7   2002   Hoorn  Robin Bakker
 8   2002   Heemskerk  Krista Timmer
 9   2003   Hoogkarspel  Robin Bakker
 10   2003   IJmuiden  Paulien Smit
 11   2003   Beverwijk  Paulien Smit
 12   2003   Medemblik  Paulien Smit
 13   2003   Lisse  Paulien Smit
 14   2004   Bennebroek  Marco Valentijn

Mr Postman liep in 27 Finales!
14 x 1e
13 x 2e
11 x 3e
9 x 4e
9 x 5e
Totaal is Mr Postman gestart in 56 kortebaanwedstrijden en
hij ging alle keren met een prijs naar huis!!
Met recht de Kortebaner van de 20e eeuw!


Foto's van deze crack:

import

Boven en onder: Zoek de verschillen.

import

Boven: Zoek ook de overeenkomsten.
(beide gaan even snel)
(beide pikeurs Marco Valentijn)

import

Boven: Mr Postman (Krista Timmer) wint in gestrekte draf
op 6 augustus 2002 te Nootdorp van een paard,
gereden door John de Leeuw.
(foto Wim Huybers)


Boven: Mr Postman en Marco Valentijn tijdens de kortebaan
op het gras van Stompwijk in 2004.


import

Boven: Mr Postman beëindigt zijn carrière en
wordt gehuldigd in Lisse. Trainer Sjaak Geluk rijdt
het paard, eigenaar Koos Mink loopt ernaast
en laat zijn vader, zittend op de kar, delen in de hulde




(Foto's: met dank aan o.a. www.huybers.com)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

< Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse